Meesterlijk: musiceren met lichaam, hart en ziel - Menuhin, Yehudi 1916-1999 Sir; Hope, Christopher; Hinsbergh, Joke van (1989)
De beroemde violist Yehudi Menuhin heeft zijn jarenlange ervaringen als musicus op schrift gesteld. Hij geeft zijn visie op muziek en muziekbeoefening en reikt een aantal oefeningen aan die het musiceren belangrijk kunnen verrijken.Menuhin doet eveneens een boekje open over zijn eigen leven. Hij vertelt over de groei die hij doormaakte, de vele reizen en uitvoeringen, en de voorbereidingen op een concert. Ook staat hij stil bij het werk van componisten als Mozart, Bach, Debussy en Paganini alsmede bij de interpretatie en uitvoering van hun muziek. De oefeningen die Menuhin aanreikt, zijn gebaseerd op yoga. De ademhalingsoefeningen richten zich op de ontspanning, andere oefeningen helpen de techniek te verbeteren en perfectioneren. Alle komen ze voort uit Menuhins rijke en jarenlange ervaring.
Keywords: 20th Century (1901-2000); Violin; Education; Music philosophy and esthetics