Die grote evangelische peerle - de Baere, Guido SJ -1940 (Leuven Peeters, 2021)
Deze editie presenteert de tekst van Die grote evangelische peerle volgens de eerste druk van 1537/38. Met negen uitgaven in honderd jaar mag de Peerle met recht een mystieke bestseller worden genoemd. De vrouwelijke auteur is niet met zekerheid bekend maar is in ieder geval vertrouwd met het religieuze milieu van het St.-Agnesklooster te Arnhem. De Peerle heeft in de zeventiende eeuw een aanzienlijke invloed uitgeoefend op de ?École française de spiritualité? en op het piëtisme in Frankrijk en Duitsland tot in de achttiende eeuw.00De uitgave is gematigd kritisch in die zin dat alleen zinstorende lezingen worden gecorrigeerd aan de hand van de meest betrouwbare tekstgetuigen. Aan de tekst gaat een inleiding vooraf met informatie over de auteur, over de bronnen van de Peerle, over zijn invloed en over de inhoud en zijn verspreiding in druk en handschrift. Een bronnenlijst en een glossarium sluiten de editie af.0.
1. Historische en filologische studie -- 2. Tekst
Includes bibliographical references and indexes.
Gift of the Ruusbroecgenootschap during their visit to Orpheus Instituut, 16 September 2022
Keywords: 16th Century (1501-1600); Prayer; Catholicism; Antwerp (Belgium)