Wrede schoonheid: Mensen en ideeen die het moderne denken gevormd hebben - Watson, Peter (Utrecht Het Spectrum, 2001)
In 1900 was het onderbewuste nog niet benoemd, het kwantum nog niet ontdekt, het surrealisme nog niet geboren, de computer nog niet uitgevonden, de eerste stap op maan nog ver weg. Van de uitvinding van plastic tot Pablo Picasso, van het feminisme tot Friedrich Nietzsche, van de ontdekking van de oerknal tot Arnold Schönberg, van Marie Curie tot Salman Rushdie en van Sigmund Freud tot Shere Hite: het boek bestrijkt een breed intellectueel spectrum en legt verbanden tussen vele disciplines.