Werkwoorden van de ethiek - De Visscher, Jacques (Kapellen Klement Pelckmans, 2004)
De werkelijkheid van het goede leven speelt zich af in de alledaagsheid van onze levensloop en zit niet vast aan concepten en moralistische stellingen. In dat bestaan van alledag voelen we ons aangespoord bepaalde dingen te doen en andere te laten, nemen we beslissingen of zijn weifelachtig, aanvaarden we onze verantwoordelijkheid of ontlopen die, stellen we ons open voor de ander of nemen voortdurend afstand, streven we naar erkenning en roem of stellen ons tevreden met de 'kleine dingen'.Ethiek laat zich niet tot moraliseren herleiden, maar vertelt hoe wij, ook in de kleine dingen of in de eenvoudige omgangsvormen, het 'goede leven' mede vorm kunnen geven door erover na te denken, door de verschillende aspecten ervan te overwegen in een bestaand perspectief waaraan we duurzaamheid trachten te geven.
Keywords: 21st Century (2001-2100); Ethics; Belgium