De wereld chromatisch: Een muzikaal reisverslag - Schat, Peter (Rotterdam Meulenhoff, 1988)
Essays over muzikale, politieke en cultuurfilosofische kwesties van de Nederlandse componist. Peter Schat is een van Nederlands meest vooraanstaande componisten. Daarnaast kan hij ook heel onderhoudend schrijven, zoals blijkt uit de artikelen die hij regelmatig publiceert in NRC-Handelsblad. Dertien van deze artikelen zijn in dit boek gebundeld. Ze bestrijken een breed terrein, van Rusland en Cuba tot Indonesie, van Toergenjew tot Lyotard, van toonsystemen tot compositieprocessen. Waar het ook over gaat, Schat schrijft steeds leesbaar en vaak boeiend; de eenzijdigheid waarmee hij soms van leer kan trekken doet nauwelijks afbreuk aan de amusementswaarde van de betreffende passages.
Keywords: Music philosophy and esthetics