Een tuitje in de aardkorst: kroniek van de oude muziek, 1976-2006 - Klis, Jolande van der (Utrecht Uitgeverij Kok, 2007)
De oude muziekpraktijk in Nederland is toonaangevend in de hele wereld, met name het jaarlijkse Festival Oude muziek in Utrecht draagt hier toe bij. De geschiedenis van de afgelopen dertig jaar van oude muziek in Nederland komt aan bod. Aandacht is er ondermeer voor de zoektocht naar het historisch instrumentarium en de speelwijze daarvan, de ontwikkelingen van de oude muziek en het festival, de sleutelfiguren en het eeuwige gevecht om de financiën.Met haar nieuwe boek Een tuitje in de aardkorst Kroniek van de oude muziek 1976-2006 gaat Van der Klis door waar ze in haar eerste publicatie stopte. En eindigt ze met de 25ste editie van het Festival Oude Muziek Nederlands belangrijkste oude muziekevenement dat tevens de hoofdrol speelt in dit bijna 600 paginas tellende boek.De methode oral history die Van der Klis in het eerste deel noteerde door haar interviews met Nederlandse pioniers, zet ze in Een tuitje in de aardkorst voort. Wederom levert dat een levendig geschreven verhaal op, waarin weinig aspecten onderbelicht blijven. Het boek neemt weliswaar het in 1981 begonnen festival als rode draad, maar verhaalt ook over Pierre Audi, de Matthäus-uitvoeringen van Riccardo Chailly, over het bijna-vertrek van pionier Ton Koopman uit Nederland. Ook legt het bovendien mooie internationale dwarsverbanden.Van der Klis biedt ook een interessant kijkje achter de schermen van het Festival Oude Muziek, dat zijn geschiedenis niet zonder kleerscheuren of zwaar weer is doorgekomen. Het verhaal over de rol achter de schermen van voormalig directeur Frans de Ruiter doet denken aan een soapopera: het brute opzijschuiven van programmeur Jan Nuchelmans ten gunste van Simon Mundy werd een regelrechte mislukking. Pas met het aantreden van Jan Van den Bossche vaart het Festival weer een vaste koers, met een frisse visie op de rol van oude muziek aan het begin van de eenentwintigste eeuw.
Keywords: 20th Century (1901-2000); 21st Century (2001-2100); Early music; Historically informed performance; Netherlands