Tongkat: een verhalenbordeel - Verhelst, Peter (Amsterdam Prometheus, 2000)
Er waren eens een koning en een koningin, die geen kinderen kregen. De koning, geobsedeerd door het verlangen stralend te worden, zonderde zich maandenlang af in een apart deel van het paleis. De koningin, die in al die tijd haar man niet had gezien, werd zwanger (van een zeer ascetische hofmonnik) en baarde een zoon. Deze jonge prins werd voorbereid op het koningschap en kreeg een zeer gedegen opvoeding.Wanneer die zoon op jeugdige leeftijd tot koning gekroond wordt, weet niemand wat er met de oude koning gebeurd is. Dit wordt door het volk niet in dank afgenomen en enkele rebellen, waaronder veel zigeuners, proberen ondergronds(letterlijk en figuurlijk) een revolutie te ontketenen onder de bevolking. Ze worden hierbij geholpen door een plotseling bikkelharde winter ? zo streng dat zelfs het vuur bevriest ? die de mensen bij bosjes doet doodvriezen en zo de maatschappij ontwricht. Op een dag verlaat de nieuwe koning, naarstig op zoek naar warmte, zijn paleis om het ?meisje met de bloedrode haren? te vinden. Want van haar werd gezegd dat kussen met haar je lijf in vuur en vlam zet. De koning vindt haar en verdwijnt met haar het land in. Ondertussen mort het volk en komt het in opstand. Het paleis wordt belegerd, maar het stijve hofleven gaat gewoon door alsof er niets aan de hand is. De anarchie is algemeen. Mensen gaan hedonistisch op zoek naar plezier. Ze zoeken hun toevlucht in alcohol, aardbeikussen en dromen. Ja, er werd gedeald in dromen, aangezien seks door de kou niet meer mogelijk was.(Wrijf twee ijsblokjes tegen elkaar. Veroorzaken ze hitte?) Tongkatten heten ze, de meisjes die met hun tong je dromen stelen en je nieuwe dromen in de plaats geven.De koning, die na zijn zwerftocht de hoofdstad weer heeft bereikt, mengt zich onder zijn eigen volk en sluit zich zelfs aan bij de opstandelingen.Bij deze opstandelingen vinden we Prometheus, de mythologische titaan met het vuur achter zijn tanden, Ulrike, het meisje met de rode haren, Gudrun, een keukenhulp aan het hof, Peter, de jongen die zijn familie heeft verloren aan de kou en in dienst is genomen door het hof om het ijs op de wandtapijten weg te hakken en zijn vriend, de kamerjongen van de koning. Carlos was hun leider.Bijna allemaal sterven ze als martelaars van de revolutie ? de kamerjongen wel meerdere keren (hij had namelijk acht levens) ? behalve Peter en de kamerjongen, die nog één leven overhield. Toch slagen ze in hun opzet: het paleis wordt geplunderd en de monarchie vernietigd.
Keywords: 21st Century (2001-2100); Poetry; Belgium