Pieter-jan van Paesschen (1809-1887): Vlaams musicus, komponist en organist in de katedraal te 's-Hertogenbosch - Bogaerts, Jan (Zonhoven Robert Bogaerts, 1987)
Pieter Jan Van Paesschen werd op 23 september 1809 geboren in Zonhoven. Muziekonderricht volgde hij in Peer, Hasselt en Meerhout. In Hasselt werkte Van Paesschen als muziekleraar en als organist aan de Sint-Quintinuskerk. Bij zijn sollicitatie in 's-Hertogenbosch in 1839 omschreef hij zichzelf als 'professeur de piano à Hasselt'. Op 12 augustus 1839 werd Van Paesschen aangenomen, na een drie dagen durend examen, als organist van de Sint-Janskathedraal van 's-Hertogenbosch. Naast zijn werk als organist werd van hem ook verwacht dat hij enkele dagen per week gregoriaanse les gaf aan jongeren, desgewenst oefeningen van de koorzangers bijwoonde, en zelf instond voor het onderhoud van het orgel. Hij richtte in dezelfde stad ook enkele koren op, onder andere de eerste liedertafel van Noord-Brabant in 1843, en in 1847 het kathedraalkoor van Sint-Jan. In 1841 werd hij er aangesteld als directeur van de gemeentelijke muziekschool. Uit deze activiteiten blijkt dat Van Paesschen een grote rol speelde in het muziekleven van de stad 's-Hertogenbosch. Pieter Jan Van Paesschen overleed in 1887 op 78-jarige leeftijd.Als componist schreef Van Paesschen vooral in functie van zijn werk als organist in de kathedraal en als dirigent van verscheidene koren. Zo schreef hij missen, lofzangen, liederen en meerstemmige werken voor mannenkoor en gemengd koor (geestelijk en wereldlijk). Zijn instrumentale werken zijn beperkt tot enkele pianocomposities.In 1921 werd op een gemeenteraad van 's-Hertogenbosch beslist om Van Paesschen te eren met een straatnaam, de Van Paesschenstraat. In zijn geboortedorp Zonhoven werd in 1987 een monument voor hem opgericht en tegenwoordig wordt er jaarlijks de 'Van Paesschen prijs' uitgereikt aan een Zonhovenaar die zich verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel vlak.Robert Bogaerts bracht met zijn boek de componist-organist Pieter Jan Van Paesschen terug onder de aandacht. De bedoeling van de auteur was om het leven van Van Paesschen zo goed mogelijk te reconstrueren aan de hand van krantenartikels, recensies en concertprogrammas uit de tijd van Van Paesschen zelf. Uit deze informatiebronnen wordt dan ook rijkelijk geciteerd. Bogaerts deelt zijn boek op in drie grote delen. Het eerste hoofdstuk beschrijft het leven van Van Paesschen in Zonhoven en Hasselt. Een volgend hoofdstuk wordt volledig gewijd aan zijn jaren als organist in 's-Hertogenbosch. Het derde hoofdstuk richt zich op de muziek en de stijl van de componist en geeft een algemene inventaris van Van Paesschens composities.