Nieuwe muziek in Vlaanderen - Delaere, Mark 1958-; Knockaert, Yves; Sabbe, Herman 1937- (Brugge Stichting Kunstboek, 1998)
Met 'Nieuwe Muziek' wordt gemeenzaam de strekking aangeduid die afwijkt van het traditionele tonale systeem. In de jaren '50 hebben een aantal componisten uit verschillende landen, onder wie de Vlaamse Karel Goeyvaerts, een nieuwe werkwijze bij het componeren ontwikkeld die de naam 'serialisme' meekreeg. Voor componerend Vlaanderen was hiermee een nieuw tijdperk ingeluid: de muziek in Vlaanderen hield van dan af gelijke tred met de internationale stromingen. Deze zeer complete state of the art van de klassieke muziek in Vlaanderen wordt geïllustreerd met een cd die i.s.m. VRT Radio 3 werd geproduceerd.
Keywords: 20th Century (1901-2000); Music history; Flanders (Belgium)