Mythologieën - Barthes, Roland 1915-1980; Jongenburger, Kees (Amsterdam IJzer, 2002)
In de hier gebundelde teksten haakt de Franse filosoof Roland Barthes (1915-1980) in op actuele gebeurtenissen die zich afspelen op politiek, cultureel en artistiek gebied. Het materiaal voor deze overdenkingen is zeer gevarieerd: een krantenartikel, een foto in een weekblad, een reclameboodschap, een film, een toneelvoorstelling, een tentoonstelling.Aan bod komen zaken als de witheid van Persil, de dieptewerking van Omo, het epische karakter van de Tour de France, de conditionerende werking van speelgoed en het gezicht van Garbo. Barthes zoekt en bekritiseert de ideologische verwarring, de poging om iets dat sterk cultuurgebonden is voor natuurlijk te laten doorgaan. Hij wil de ideologie ontmaskeren die schuilgaat achter de opgesmukte manier waarop al die vanzelfsprekendheid ons voorgeschoteld wordt. Een vanzelfsprekendheid die gedragen wordt door de mythe van de taal, de taal van de zogenaamde massacultuur.Het woord 'mythe' heeft in deze teksten meerdere betekenissen die elkaar overlappen en niet uitsluiten: 'een symbolisch verhaal over het mens-zijn', maar ook: 'leugen', 'mystificatie'. Volgens Barthes gebruikt de burgerij de mythe om haar ideologie uit te dragen en op te leggen.
Originally published in 1957.
Keywords: Philosophy