Moderne cultuur: Een gids voor kritische mensen - Scruton, Roger (Kampen Agora, 2003)
We kunnen niet zonder traditie. Onze richtingloze moderne cultuur heeft weer een spiritueel houvast nodig. Dat is te vinden in traditie, zegt de toonaangevende conservatieve filosoof Roger Scruton in zijn boek Moderne cultuur. In dit boek bespreekt hij verschillende visies op de cultuur. Zelf neemt hij een duidelijk standpunt in: hij pleit voor 'hoge cultuur'- voor Wagner, Baudelaire, Manet - en verdedigt hartstochtelijk de omstreden stelling dat cultuur niet kan zonder religieuze ervaring, traditie en gemeenschapszin. Hij kruist de degens met cultuurrelativisten en met de 'kinderen' van de jaren zestig. Maar ook de meer alledaagse 'lage' cultuur ontkomt niet aan Scrutons scherpe en ironische pen. Voor een conservatief denker is hij opvallend goed op de hoogte van MTV, R.E.M., Nirvana, Oasis, technomuziek, porno en de snuff movie. De commercialisering van het moderne leven vertoont volgens hem nihilistische trekken, en - zo toont hij aan -ontwricht het sociale leven.