Het ik is een ding - Sartre, Jean-Paul 1905-1980 (Meppel Boom, 1978)
Vertaling van Sartres eerste filosofische publicatie, waarin de relatie tussen bewustzijn en buitenwereld wordt verhelderd. Centrale gedachte is dat op het niveau van het spontane bewustzijn geen 'ik' voorkomt. Het direkte bewustzijn is ik-loos. Pas in de reflexieve houding verschijnt het 'ik'. In de stemming van de angst wordt dik ik-loze bewustzijn op pre-reflexieve wijze ontdekt. Dit opstel van Sartre is belangrijk, omdat het laat zien hoe zijn vroege denken zich ontwikkelde in relatie tot Husserls fenomenologie en omdat het reeds enkele ideeeOn bevat, die in zijn latere hoofdwerken nader worden uitgewerkt. De tekst van het betoog is gecondenseerd, om niet te zeggen af en toe duister.
Originally published in 1936
Keywords: 20th Century (1901-2000); Philosophy; France