Homo musicus: over muziek als evolutionaire adaptatie - Sabbe, Herman 1937- (Brussels Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, 2010)
In dit essay wordt muziek benaderd als biologisch fenomeen : het universeel en aangeboren vermogen van de Homo sapiens om klanken te horen in samenhang, en, als een vorm van mimesis, deze samenhang te reproduceren.De belangrijkste functies van muziek zijn dan: als 'kreet' de mentale paraatheid van de mens op peil te houden, als 'spel' zijn vindingrijkheid te stimuleren, en als 'coördinatie' van actie symbool te staan voor mogelijke samenleving. Muziek is bij uitstek de activiteit die het totale menselijke brein aanspreekt : van de evolutionair oudste van zijn onderdelen,de hersenstam, tot het jongste, de neocortex; zo verenigt muziek in haar mondiale totaliteit emotie met cognitie en draagt zodoende bij tot het bestaan van de soort.
Keywords: Philosophy