De hang naar zuiverheid: De cultuur van het moderne Europa - van der Laarse, Rob; Labrie, Arnold; Melching, Willem (Amsterdam Het spinhuis, 1998)
Dit boek gaat over de wijze waarop het begrip 'zuiverheid' zich in de negentiende en twintigste eeuw in Europa manifesteerde in kunst, literatuur, (medische) wetenschap en ideologie en tot welke herschikking van posities dit kan leiden. Denken in termen van 'zuiverheid', 'reinheid' gaat altijd gepaard met denken in tegenstellingen en lijkt orde te scheppen in een schijnbaar chaotische wereld, waarin vertrouwde zekerheden niet langer voldoen om iemands identiteit te bepalen. De hang naar zuiverheid manifesteerde zich net in één bepaalde partij of richting, maar als een brede culturele onderstoom, die tegengestelde, elkaar op leven en dood bestrijdende stromingen bediende