Gezichtspunten: Een inleiding in de methoden van de kunstgeschiedenis - Halbertsma, Marlite; Zijlmans, Kitty (Amsterdam Sun, 1993)
Gezichtspunten beoogt de pluriformiteit van de actuele, internationaal gehanteerde, kunsthistorische methoden onder de aandacht te brengen. In negen hoofdstukken, geschreven door experts, wordt inzicht gegeven in de diverse richtingen en de daarbij behorende vraagstellingen. Deze bundel laat zien dat reeds beproefde methoden als de stijlkritiek en de iconologie nog volop in ontwikkeling zijn, en maakt duidelijk in welke mate het marxistische denken en de feministische beoefening van de kunstgeschiedenis hebben bijgedragen tot de herziening van het vak. Daarnaast komen ook recent ontwikkelde richtingen als de semiotiek, de kunstsociologie en de systeemtheorie aan bod. Dit boek is onmisbaar voor eenieder, beginner en gevorderde, die zich met het vak kunstgeschiedenis bezighoudt.