Geschiedenis van de jongenszang tot aan de Reformatie - Valkestijn, Johannes Wilhelmus Nicolaas (Brugge Tabor, 1989)
Tot op heden werd nog geen specifiek onderzoek verricht met betrekking tot de rol van de jongensstem in de praktijk en de ontwikkeling van de muziek in de eredienst. Detailstudies op verschillende gebieden van de muziekgeschiedenis en de groeiende toegankelijkheid van oude bronnen hebben inmiddels bewezen dat vanaf de alleroudste tijden de jongenszang een wezenlijke bijdrage heeft geleverd in de praktijk van de cultische en liturgische muziek. In die landen waar de hervorming ten aanzien van de kerkmuziek een gematigde houding aannam, bleef de jongensstem in de eredienst klinken, zelfs tot in onze dagen waarin men weer toenemende belangstelling mag constateren voor net unieke timbre van de jongensstem. Juist vanuit deze hernieuwde interesse, mede veroorzaakt door de bemoeiingen inzake authentieke uitvoeringspraktijken, zal dit boek welkome informatie toegankelijk maken, niet alleen voor degene die beroepshalve met dit facet van de vocale muziek is verbonden, maar zeker niet minder voor de geïnteresseerde leek, die zijn kennis en inzicht omtrent deze materie wil verrijken.
Keywords: Middle Ages (500-1400); 15th Century (1401-1500); 16th Century (1501-1600); Vocal music; Singing; Boy soprano; Boy alto; Choir