De geheugenkunst - Yates, Frances A. Dame 1899-1981; Groot, Jacob (Amsterdam Bert Bakker, 1988)
In dit boek beschrijft Yates de ontwikkeling van de geheugenkunst. Met deze kunst die teruggaat tot de tijd van de oude Grieken, probeerde men dingen uit het hoofd te leren door middel van een techniek waarbij 'plaatsen' en 'beelden' in het geheugen werden geprent. Ze is doorgaans tot de 'mnemotechniek' gerekend, die in dit computertijdperk een wat vergeten bestaan lijdt. Maar in de eeuwen vóór de boekdrukkunst was een geoefend geheugen van vitaal belang, en de manipulatie van beelden in het geheugen raakte tot op zekere hoogte de hele psyche. Bovendien kent een een kunst die de architectuur van haar tijd voor haar geheugenplaatsen gebruikt, en de beeldspraak van haar tijd, voor haar beelden, haar klassieke, gotische en renaissancistische periode, net als alle andere kunsten. Hoewel het mnemotechnische aspect, zowel in de oudheid als daarna, steeds in het geding is en de feitelijke basis voor het onderzoek van de geheugenkunst vormt, houdt de exploratie ervan meer in dan de geschiedenis van haar technieken. Mnemosyne, zeiden de Grieken, is de moeder van de muzen.
Originally published in 1966
Keywords: Past; Memory