Doorbraak en idolatrie: Olivier Messiaen en het geloof in muziek - Maas, Sander van (Delft Eburon, 2003)
Bestaat er in onze 'seculiere' tijd nog zoiets als religieuze muziek? Wat betekent het, wanneer een hedendaagse componist spreekt over het religieuze karakter van zijn werk? Aan de hand van een bespiegeling over de relatie tussen muziek en religie, wordt onder-zocht hoe de muziek van de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992) in onze tijd begrepen kan worden als een religieuze muziek. Wat is er nog over van de traditionele muziek-theologie met zijn musica sacra et profana? Wat zegt het idee van religieuze muziek ons nog? Bestaat er nog een taal om muziek te begrijpen die een zo indringend effect op ons hebben? De zoektocht naar de antwoorden op deze vragen leidt naar een nieuw inzicht in de kracht van muziek en naar onvermoede verbanden met het denken in de huidige tijd.Doorbraak en idolatrie is een interdisciplinaire studie naar de relatie muziek en religie in het werk van Olivier Messiaen. Zijn indrukwekkende oeuvre dient als uitgangspunt voor een meer algemene filosofisch-esthetische reflectie over muziek en religie. De gehanteerde benadering maakt het werk interessant voor musicologen, theologen en kunstfilosofen, voor musici en liefhebbers van Messiaen.Sander van Maas was als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel doceert hij muziek-esthetica aan het Conservatorium van Amsterdam.
Keywords: Messiaen, Olivier -- 1908-1992; 20th Century (1901-2000); Composer; Religion; France