Doctor Faustus: Het leven van de Duitse toondichter Adrian Leverkuhn, verteld door een vriend - Mann, Thomas 1875-1955 (Antwerpen Arbeiderspers, 1996)
Het tragische levensverhaal van Adrian Leverkühn, een componist die evenals de mythische Faust vierentwintig jaar van wonderbaarlijke, trotse scheppingskracht ruilt voor een eeuwige verdoemenis. Het drama van de naar Friedrich Nietzsche gemodelleerde Leverkühn strekt zich uit van het einde van de negentiende eeuw tot het einde van de laatste wereldoorlog. Het boek is daarmee tevens een monumentale verbeelding van de opkomst, triomf en neergang van het nationaal-socialisme én een schildering van het andere, verstoten Duitsland, de wereld van de Duitse klassieken en het filosofisch idealisme. Mann belicht de tweeslachtigheid van de Duitse traditie: Duitsland als grensgebied tussen Oost en West, tussen autoritaire en democratische invloeden, romantiek en redelijkheid. Dankzij Thomas Manns voortreffelijke stijl en geraffineerde montagetechniek vormen deze historische, culturele en filosofische verwijzingen echter geen ballast voor de leesbaarheid. Doctor Faustus is bovenal een enerverende, spannende roman.De belangrijkste titels van Thomas Mann, in de voortreffelijke vertaling van Pé Hawinkels, Thomas Graftdijk en Tinke Davids, verschijnen nu alle in een betaalbare, gebonden editie met omslagen van Alje Olthof en Sieb Posthuma.
Originally published in 1947
Keywords: Faust; 20th Century (1901-2000); Novel; Composer; Pasticcio; Germany