Dionysos danst weer: essays over hedendaagse muziekbeleving - Cobussen, Marcel -1962; Welten, Ruud (Kampen Kok Agora, 1996)
Voor de muziek geldt niet minder dan voor de filosofie dat zij haar tijd tot uitdrukking brengt. In de muziek die in dit boek centraal staat, wordt de hedendaagse, postmoderne levenservaring tot klinken -gebracht. Dat Marcel Cobussen en Ruud Welten er zo voortreffelijk in slagen deze muzikale ervaring te verwoorden, is niet alleen te danken aan de erudiete inhoud van hun essays, maar vooral ook aan het feit dat deze qua vorm, stijl en sensibiliteit zo sterk harmoniëren met de muziek die erin wordt beschreven. Het post-exclusivisme, dat volgens de auteurs de hedendaagse muziek kenmerkt, kan ook aan dit boek zelf worden toegeschreven. De auteurs combineren op een vanzelfsprekende wijze filosofische talen die voorheen vaak angstvallig werden gescheiden, en doen daarmee - zonder te vervallen in gemakzuchtig eclecticisme - recht aan het veelvormige en rijkgeschakeerde karakter van de postmoderne muziek én muziekbeleving. Of Dionysos in alle hedendaagse muziek tot dansen komt, valt te betwijfelen. Dat deze godheid in dit boek, bij tijd en wijle over de pagina's danst, daarover is echter geen twijfel mogelijk.'