Als in een donkere spiegel: De kunst in de moderne filosofie - Vande Veire, Frank (Amsterdam Sun, 2002)
De moderne filosofie heeft iets met kunst. Zowat alle belangrijke filosofen, te beginnen bij Kant, hebben zich intensief met kunst ingelaten. Van veertien van hen wordt de kunstopvatting uitvoerig uiteengezet. Het zijn: Kant, Schiller, Schelling, Hölderlin, Hegel, Nietzsche, Heidegger, Benjamin, Bataille, Adorno, Blanchot, Freud, Lacan en Derrida. De nadruk in de bespreking ligt op de wijze waarop bij elke filosoof het bestaan van de kunst aan de kern van zijn filosofie raakt. De kunst is voor...