Het liedboek van Liisbet Ghoeyuaers - Seggelen, A. J. M. van (Zwolle Tjeenk Willink, 1966)
In de handschriftenafdeling van de Bibliothèque Nationale te Parijs vindt men onder nummer 39 van het Fonds Néerlandais een laat-middeleeuws liederhandschrift dat al verschillende malen een voorwerp van studie is geweest.In 1899 kwam de vrome inhoud van het bundeltje ter beschikking van de belangstellenden door een editie in de Leuvensche Bijdragen. Ga naar voetnoot1 Dr. L. Scharpé had daartoe een door hem vervaardigd afschrift ter beschikking gesteld aan C. Lecoutere, die de uitgave verzorgde. Deze uitgave en Knuttels boek over het Geestelijk LiedGa naar voetnoot2 hebben de liederverzameling een plaats en een naam bezorgd in de geschiedenis der Nederlandse letteren. Op bepaalde gronden is indertijd aangenomen dat een zuster uit het klooster Barbaradael op de Eikendonk onder Den Dungen de verzameling geestelijke liederen zou hebben aangelegd. Men heeft ook verondersteld dat zij althans een gedeelte ervan zelf zou hebben gedicht. Het klooster Barbaradael werd van 1477 tot 1627 bewoond door tertiarissen.
Doctoral dissertation
Keywords: Middle Ages (500-1400); Song; Manuscript; Netherlands