Spiegel van mijn leven: een Haags dagboek uit 1624 - Beck, David 1594-1634; Veldhuijzen, Sv. E. (Hilversum Verloren, 1993)
David Beck, geboren in Keulen in 1594, kwam in 1617 naar Den Haag, met familieleden en vrienden die net als hij overgegaan waren tot het gereformeerde geloof. Hij verdiende er de kost als onderwijzer op een school en trouwde in 1618 met Roeltje van Belle. Ze kregen drie kinderen. Bij de geboorte van de derde, in december 1623, overleed Roeltje.De jonge weduwnaar was ontroostbaar: hij voelde zich verdrietig en eenzaam. Speciaal voor zijn kinderen hield hij in het hele jaar 1624 een dagboek bij, dat hij ‘een spiegel van mijn leven’ (de weergave, optekening van mijn leven) noemde. Beck maakte van dit dagboek later waarschijnlijk meerdere afschriften, één ervan bestaat nog. Het is geschreven in kleine, moeilijk leesbare priegelletters en wordt bewaard in het Haagse Gemeentearchief.Beck vertelt ons veel over zijn wereld, de wereld van een hard werkende burger met een levendige culturele belangstelling. Elke dag begint hij met een terugblik op het weer, dan komen de belevenissen, zoals ontmoetingen en mededelingen over sterfgevallen en huwelijken, bezigheden op het werk en in de vrije tijd. Ook algemeen nieuws komt regelmatig aan de orde; waarschijnlijk heeft Beck dit bij het overschrijven nog aangevuld. In de eerste wintermaanden is Beck vooral binnenshuis, later wandelt hij veel in en rondom Den Haag. Eerst is hij erg verdrietig, maar na een paar maanden gaat hij weer muziek maken en probeert de eenzaamheid te verdrijven met viool, fluit en het zingen van psalmen. Hij leest veel – soms tot diep in de nacht – en schildert af en toe.
Includes bibliographical references and index.
ingeleid en van aantekeningen voorzien door Sv. E. Veldhuijzen.
Keywords: 17th Century (1601-1700); Diary; Cultural history; The Hague (Netherlands)