Mécano : ultra-individualistisch, onregelmatig, internationaal tijdschrift ter verbreiding der neo-dadaistische denkbeelden - van Doesburg, Theo (Leiden : Theo van Doesburg, 1922)
Mécano is een dadaïstisch tijdschrift, uitgegeven door de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en zijn alter ego I.K. Bonset, dat bestaan heeft van 1922 tot 1923 en waarvan slechts 4 nummers uitgegeven zijn: Numero Geel, Numero Blauw, Numero Rood en Numero Wit. Hoewel het algemeen als tijdschrift aangemerkt wordt, is het feitelijk een reeks activistische pamfletten. De naam is afgeleid van het kinderspeelgoed meccano, dat met zijn gestandaardiseerde onderdelen vergelijkbaar is met de systematische werkwijze van De Stijl door middel van wat Van Doesburg ‘beeldingsmiddelen’ noemde. (wikipedia)
Kopies van reprint: Vaduz: Quarto Press, 1979
Online: https://dada.lib.uiowa.edu/items/show/181 (enkel nr. 3)
Nederlands
Frans
Engels
Tijdschriften
Keywords: van Doesburg, Theo; dadaïsme; De Stijl