De Tijdstroom : Maandschrift voor Kunst en Letteren ; Orgaan der Katholieke Vlaamse jongeren - Buckinx, Pieter Geert; Demedts, André; Lagasse, Lode; Van Bogaert, Frans; Verbeeck, René; Vercammen, Jan (Brugge, 1930)
Het tijdschrift de Tijdstroom is opgericht in 1930 en stond onder de redactie van Pieter Geert Buckinx, André Demedts, Lode Lagasse, Franz van Bogaert, René Verbeeck en Jan Vercammen. Van de Tijdstroom verschenen er vijf jaargangen (tot 1934). De belangrijkste auteurs zijn naast de redactiemedewerkers, Joannes Reddingius, Huib Aerts (pseudoniem van Elmar Borg), J. Decroos, Urbain van de Voorde en Albe (pseudoniem van Renaat Anton Joostens). In het eerste nummer wordt vermeld dat het blad zich profileert als het ‘Orgaan der katholieke Vlaamse jongeren’. De ondertitel valt weg vanaf de tweede jaargang. Met de Tijdstroom probeerde de redactie een breed interesseveld te creëren met aandacht voor ‘de meest aktuele kunstuitingen, zo op het gebied van poëzie, proza, toneel en muziek als van beeldende kunst.’ Het tijdschrift presenteert niet enkel gedichten en proza, er verschenen ook prenten, kritische beschouwingen, recensies en programmatische bijdragen. In het manifest wordt vermeld: ‘Verder verlangen wij, naast een overzicht van de buitenlandse kunststromingen, een vergelijk te vinden in de angstwekkende chaos der vaak taktloze en meestal bevooroordeelde kritiek.’ Het aandeel van de poëzie is overwegend groter dan het proza.(www.paukeslag.org)
Online: https://www.dbnl.org/titels/tijdschriften/tijdschrift.php?id=_tij005tijd01
Nederlands
Tijdschriften