Ruimten : letterkundig plastisch tijdschrift - Wenseleers, Luc (Antwerpen : Literaire Kring Ruimten, 1961)
In 1961 richtte Luc Wenseleers het tijdschrift Ruimten op. Het eerste blad in Vlaanderen waarin nieuw-realistische poëzie aan bod kwam. De focus van nieuw-realistische poëzie verklaart zichzelf: met aandacht voor de ‘gewone dingen’ uit het alledaagse leven werd er op een nieuwe manier naar dezelfde werkelijkheid gekeken. Acht jaargangen lang was Ruimten een ontmoetingsplaats voor dichters en beeldend kunstenaars. Indien Andy Warhol een blik tomatensoep nieuw leven kon inblazen door er een schilderij van te maken, dan kon de poëzie dat evengoed. De poëzie vertrok dan wel niet van tomatensoep, maar wel van een ideologie die we ook in de Amerikaanse Pop Art terugvinden. De kunst nam de alledaagse werkelijkheid als vertrekbasis. Zo ontstond nieuw-realistische poëzie.Daarnaast gaf het tijdschrift Ruimten (1961-1969) ook ruimte voor heel wat beeldende kunst. Zo was het blad een ontmoetingsplaats van de nieuwe poëzie van de jaren ’60 met de gelijktijdige kunstopvattingen. (https://www.paukeslag.org/exhibits/show/ruimten--nieuw-realistische-po
Nederlands
Tijdschriften
Keywords: poëzie