Le Réveil : Revue mensuelle de littérature & d'art (voortzetting van: Essais publiés par le Cercle littéraire français (1891)) - Le Roy, Grégoire; Guéquier, Albert; De Busscher, Lucien; De Busscher, Louis (Gand : De Busscher Frères, 1892)
In 1888 richtten enkele Gentse atheneumstudenten een Franstalige tegenhanger op van de Vlaamsgezinde letterkundige vereniging De Heremans’ Zonen: de Cercle littéraire français. Van een literair genootschap van poësisstudenten evolueerde de kring naar een genootschap van oud-leerlingen en in 1891 startten ze met de uitgave van hun Essais, gedrukt bij Gentenaar Léon de Busscher. De kernredactieleden waren Albert Guéquier (1870-1901) en de gebroeders Lucien (1872-1946) en Louis (1873-1952 ) de Busscher. Eind 1891 werd in het laatste nummer van Essais aangekondigd dat vanaf januari 1892 de kolommen van een nieuw tijdschrift ook open zouden staan voor “tous les écrivains, sans distinction d’école” en niet langer alleen voor de leden van de Gentse Cercle littéraire français. Het nieuwe tijdschrift was Le Réveil, revue mensuelle de littérature et d'art, gedrukt door B. De Keukelaere, wiens zaak gevestigd was in De Brabantdam, recht tegenover de stamkroeg van de kliek rond Le Réveil, Café Albion.Le Réveil was geen studententijdschrift meer. Vanaf 1892 kon het auteurs als Georges Rodenbach, Georges Marlow, Camille Lemonnier, Fernand Severin, Georges Eekhoud, Max Elskamp en vele anderen van de toenmalige symbolistische fine fleur van de Franstalige Belgische literatuur tot zijn “principaux collaborateurs” rekenen. Herman Braet en een aantal anderen schrijven de doorstart van Le Réveil toe aan Grégoire Le Roy, die “fondateur” van Le Réveil zou zijn. In de eerste en tweede jaargang van Le Réveil (1892 en 1893) zou Le Roy geen enkele bijdrage laten optekenen en geen belangrijke functie meer vervullen binnen de redactie. Het redactieadres van het nieuwe tijdschrift was het adres van de gebroeders De Busscher en het administratieadres was de domicilie van Albert Guéquier. De studenten bouwden het tijdschrift uit dankzij de contacten van het Gentse symbolistische trio Le Roy, Charles van Lerberghe en Maurice Maeterlinck. Ook al zochten Van Lerberghe en Le Roy nog regelmatig hun
Online: La digithèque des bibliothèques de l'ULB: http://digitheque.ulb.ac.be/fr/digitheque-revues-litteraires-belges/periodiques-numerises/index.html#c13446
Https://literairgent.be/lexicon/le-reveil
Frans
Tijdschriften
Keywords: symbolisme; Cercle littéraire français (Gent).