Ghendtsche Tydinghen : Tweemaandelijks Tijdschrift van de Heemkundige en Historische Kring Gent. (Gent : Heemkundige en Historische Kring Gent, 1971)
Aanvankelijk profileerde Ghendtsche Tydinghen zich als de “Gentse Heemkundige Afdeling” van de ‘Koninklijke Bond der Oostvlaamse Volkskundigen' (KBOV), kort nadien werd beslist om de naam te veranderen in "Heemkring Gent" en later in "Heemkundige Kring Gent". Om dit zeer gevarieerde aanbod van het Gentse patrimonium beter te kunnen plaatsen in de tijd werd tenslotte gekozen voor de hedendaagse benaming: "Heemkundige en Historische Kring Gent". Op 9 mei 1971 besliste men om binnen de KBOV een autonome kring op te richten. Op 21 december 1971 verscheen het eerste nummer van “Ghendtsche Tydinghen”.De eerste twee jaargangen verschenen maandelijks op gestencilde blaadjes van quarto formaat (274x214mm). De eerste jaargang telde 225 en de tweede 252 bladzijden. Het eerste nummer van de 2de jaargang draagt nr 13 maar het tweede nummer van de 2de jaargang werd gewoon nr 2. Met de derde jaargang in 1974 wordt GT op het welbekende 170x242 mm formaat uitgebracht. Sedert 2015 reduceerde men de publicatie tot vijf nummers per jaar (verschijnt niet in juli-augustus) en werden ruim meer illustraties opgenomen. Vanaf jaargang 48 (2019) verscheen het tijdschrift in kleurendruk. Inhoudelijk bleef Ghendtsche Tydinghen (GT) al die jaren onveranderd: het tijdschrift poogt tegen de laagst mogelijke prijs een breed publiek te bereiken van Gentenaars geïnteresseerd in het reilen en zeilen van hun stad van in het verre verleden tot (eer)gisteren.(www.ghendtschetydinghen.be)
Http://www.ghendtschetydinghen.be
Online: https://openjournals.ugent.be/gt
Nederlands
Tijdschriften
Keywords: cultuurgeschiedenis; Gent