De Boerentoren : verhaal van een icoon. - Teughels, Nelleke; Van Humskerke, Véronique; The Phoebus Foundation; De Roo, Bas; Huts, Fernand; Op de Beeck, Johan; Ottomer, Tanguy; Raats, Jonas; Van Cauteren, Katharina; Van der Hallen, Peter; Verbraeken, Paul (Veurne : Hannibal, 2024)
De Boerentoren en zijn intrigerende geschiedenis onthuld in nieuwe verhalen en ongeziene beelden. Sinds 1931 is de Boerentoren een majestueuze blikvanger aan de skyline van Antwerpen. Als eerste wolkenkrabber van Europa is hij veel meer dan een gebouw: hij staat symbool voor innovatie, durf en trots. Zijn rijke geschiedenis maakt hem eveneens tot een stille getuige van de vele historische gebeurtenissen die niet alleen Antwerpen maar ook Vlaanderen en België hebben gevormd. Dit prachtig geïllustreerde boek richt de schijnwerpers op de Boerentoren. Geschiedkundig auteur Johan Op de Beeck schetst het Antwerpen van vóór de bouw, terwijl de publiekshistorici van Geheugen Collectief de veelzijdige geschiedenis van het architectuuricoon blootleggen op basis van nieuw archiefmateriaal. Stadsgids Tanguy Ottomer en anderen voegen daar persoonlijke anekdotes aan toe van mensen die in de Boerentoren hebben gewoond en gewerkt. Samen met nooit eerder gepubliceerde foto’s brengen deze verhalen het bouwwerk in al zijn glorie tot leven. Laat je meevoeren op een tijdreis door de geschiedenis van de Boerentoren, een architecturaal meesterwerk dat bijna een eeuw lang fascineert en inspireert. -Hannibal Books
boek