Kijken met Cyriel Buysse : een fotoverhaal. - Desmet, Tania; Musschoot, Anne Marie, 1944- (Gent : Snoeck, 2009)
Kijken met Cyriel Buysse, een fotoverhaal is een hedendaags kunstfotoboek met een sterke historische neerslag. De foto’s zijn een persoonlijke verwerking van zowel gebeurtenissen als van — in de ruimste zin van het woord — attitudes waarover Buysse nu zowat een eeuw geleden schreef. De beelden zijn geen letterlijk weergave van zijn teksten maar een persoonlijke interpretatie van de fotografé. Negentiende- en vroeg twintigste- eeuws denken wordt in confrontatie gebracht met een hedendaagse beeldentaal. Tania Desmet gaat daar op een creatieve manier mee om. Ze laat ons, in haar typische reportagestijl, de wereld zien, die ze bekijkt door de ogen van Cyriel Buysse. In zijn voetsporen nam ze foto’s in België (Aalter, Afinee, Bellem,Deinze, Deurle,De Panne, Drongen, Gent, Gottem, Hansbeke, Ieper, Landegem, Meigem, Nevele, Passendale, Vosselare en Zonnebeke), Frankrijk (Duinkerke, Limoges, Lourdes en Parijs), Nederland (Den Haag), Spanje (Sevilla), Marokko (Fez, Rabat, Marakessh en Meknes), Groot-Brittannië (Londen) en in de USA (New-York).De tekstenfragmenten klinken, ook al werden zij soms honderd jaar geleden geschreven, nog steeds hedendaags en kunnen daardoor een brede waaier aan publiek bereiken. Dit boek richt zich dan ook tot iedereen die met de kritische en ruimdenkende blik van een figuur als Buysse over de grenzen van tijd, plaats en ruimte wil kijken. Zelf schreef hij ooit: Ik bemin mijn tijd om wat er uit zal groeien. Misschien een tip om op onze beurt onze omgeving zoals hij ze heeft beschreven te herbekijken...
boek
Keywords: Buysse, Cyriel