Ja, ik wil! : Verliefd, verloofd, getrouwd in Amsterdam, 1600-1800. - De Moor, Tine; van Weeren, René (Amsterdam : Prometheus, 2019)
Handtastelijkheden zijn er altijd geweest. Maar in vroeger eeuwen was "handtasten" veel onschuldiger dan in het #MeToo-tijdperk: in plaats van grensoverschrijdend gedrag was het toen een verantwoorde en nette manier om een huwelijksaanzoek te doen. Van Weeren en De Moor beschrijven deze en andere bijzonderheden van het trouwen in het Amsterdam van vroeger. Immigratie, integratie, geloofskwesties, zorgbehoevende (schoon)ouders, overspel en verboden liefdes: dit alles speelde ook toen al en had grote invloed op de wording van het huidige Amsterdam. De wijze waarop vandaag de dag relaties aangegaan worden, met vele koppels die pas laat of zelfs helemaal niet huwen, kreeg ook in diezelfde periode vorm. 'Ja, ik wil!' vertelt verhalen rond het trouwen, uniek maar in hun kern ook verrassend van alle tijden. Op basis van het rijke bronnenmateriaal dat in de archieven bewaard is gebleven, worden zowel de vele hartverwarmende maar soms ook verbijsterende anekdotes, als de laatste historische inzichten op een levendige en kleurrijke manier gepresenteerd.
boek