Franse Modernisten : uit de verzameling van het Musée d'Art moderne de Troyes - De Lorm, Jan Rudolph; Cardoso, Anthony; Castano, Daphné; Faivre-Preda, Juliette; Journe, Silvie; Machart, Julie (Bussum : Uitgeverij Thoth, 2016)
Courbet, Gustave ; Daumier, Honoré ; Carrière, Eugène ; Pissarro, Camille ; Seurat, Georges ; Gauguin, Paul ; Matisse, Henri ; Valadon, Suzanne ; Vallotton, Félix ; Degas, Edgar ; Denis, Maurice ; Marinot, Maurice ; De Vlaminck, Maurice ; Van Dongen, Kees et al.
FRANSE MODERNISTEN toont en beschrijft de mooiste schilderijen en tekeningen uit de verzameling van het Musée d'Art moderne in Troyes. Dit museum bezit een van de fraaiste particuliere kunstverzamelingen in Frankrijk, afkomstig van het echtpaar Pierre en Denise Lévy. Als succesvol textielbaron bezat Lévy onder meer de wereldlicentie voor de fabricage en distributie van kledingmerk Lacoste. De Lévy's verzamelden gedurende 25 jaar verrassende Franse kunstwerken uit de periode 1850-1960. Ze kozen vooral portretten, intieme huiselijke taferelen en voorstellingen die het moderne leven verbeelden. Het overzicht begint met Gustave Courbet, Georges Seurat en Paul Gauguin, drie belangrijke grondleggers van het modernisme. De nadruk ligt op de Parijse avant-garde van kort na 1900 met fauvistische werken van Georges Braque, André Derain, Kees van Dongen, Maurice Marinot, Albert Marquet, Henri Matisse en Maurice de Vlaminck.(achterkant boek)
Franse modernisten, Singer Laren, Laren, van 19 april t/m 28 augustus 2016
boek