Het strijdtoneel van Europa : 1648-1815 : De Zuidelijke Nederlanden onder Spaans, Oostenrijks en Frans bewind. - De Maesschalck, Edward, 1946- (Antwerpen : Davidsfonds, 2019)
In de geschiedschrijving van de Zuidelijke Nederlanden, het latere België, blijft de periode sinds de afscheiding van Nederland (1648) tot aan de Slag bij Waterloo (1815) doorgaans onderbelicht. Rampen en oorlog teisterden het land, dat machteloos opeenvolgende buitenlandse regimes moest doorstaan. Toch stammen de mooiste gebouwen in ons land vooral uit die periode. In die jaren verdubbelde haast de bevolking, werden de meeste grote steenwegen aangelegd, bloeide de kant- en katoenindustrie, ontstonden de eerste steenkoolbekkens en werd de intensieve landbouw een voorbeeld voor geheel Europa. De waarheid is dat de traditionele rijkdom van de Zuidelijke Nederlanden de na-ijver opwekte van onze buurlanden. Het begerigst toonde zich Frankrijk, dat eerst onder Lodewijk XIV, dan onder Lodewijk XV en ten slotte onder Napoleon het land wilde aanhechten. Maar omdat de andere vorsten dit niet lieten gebeuren, werd er herhaaldelijk oorlog gevoerd. Ontdek zelf in 'Het strijdtoneel van Europa' hoe boeiend de periode wel was.
boek
Keywords: 949.19.03 -- Geschiedenis van de Nederlanden:--(1795-1945)