Nooit gebouwd : Den Haag. - van Tilborg, Lex; Tentoonstelling. Den Haag. Haags Historisch Museum; Haags Historisch Museum (Amersfoort : Bekking & Blitz Uitgevers, 2019)
"Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de "wereldhoofdstad" in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet. Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die u in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd. De niet gebouwde stad vormt vanaf medio november 2019 het onderwerp van een tentoonstelling en een boek: Nooit gebouwd Den Haag. Hierin staan tientallen bijzondere, Haagse plannen centraal die om uiteenlopende redenen onuitgevoerd zijn gebleven: van ontwerpen voor beeldbepalende gebouwen als het Vredespaleis, het stadhuis en de Tweede Kamer tot ingrijpende verkeersplannen en ambitieuze stadsuitbreidingen. Van praktische oplossingen tot utopische projecten. Wat waren de ideeën achter deze plannen? En waarom zijn ze niet uitgevoerd? Boek en tentoonstelling vormen een uitnodiging om met andere ogen naar de vertrouwde stad te kijken. Terugkijkend slaken we bij sommige geschrapte projecten een zucht van verlichting, maar wellicht moeten we in andere gevallen met weemoed en spijt vaststellen dat "Groot Denken" niet ten uitvoer is gebracht." Exhibition: Haags Historisch Museum, The Hague, The Netherlands (16.11.2019-22.03.2020).
16.11.2019 - 22.03.2020
Catalog of an exhibition held at Haags Historisch Museum, The Hague, The Netherlands, November 16, 2019-March 22, 2020.
boek
Keywords: Architectural drawing -- Netherlands -- Hague -- Exhibitions; Exhibitions