Rebellie in de Gentse letteren : literaire stroppendragers van de middeleeuwen tot nu. - Bernaerts, Lars, 1980-; De Taeye, Lieselot, 1990- (Tielt : Lanoo, 2023)
"Gent is rebels, anti-autoritair, tegendraads. Een tiental (niet alleen Gentse) academici onderzocht of dat beeld ook standhoudt als je er literatuur van vroeger en nu op na slaat. Wonderwel, zo blijkt. Niet alleen kent en kende de stad nogal wat tegendraadse schrijvers (van Virginie Loveling tot Pjeeroo Roobjee), ook typisch Gentse personages, boeken en geschriften hebben een hoog rebelliegehalte. Het fileren van Kerk en maatschappij blijkt een hoog Gents goed. 'Rebellie in de Gentse letteren' gaat in een 25-tal breed toegankelijke essays dieper in op een aantal flagrante gevallen, sommige heel bekend, zoals 'Van de Vos Reynaerde', tot compleet onderbelicht, van de Middeleeuwen over de Tegencultuur tot nu, met onder meer Stefan Hertmans en Dominique De Groen."--
boek