Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen. : Een geschilderd juweel van Jan I Brueghel (1568-1625). - Van Dorst, Sven (Lichtervelde : Hannibal, 2022)
Narcisjes, neerhangende roze rozen, een oranje lelie, gevlamde tulpen, felblauwe irissen en tientallen andere bloemen vullen het beeldvlak. De variatie aan bloemen en de felle kleuren zijn overweldigend en spatten van dit paneeltje. Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen is een meesterwerk van een van de belangrijkste schilders uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw: Jan I Brueghel (1568-1625). Hoewel hij ook wel 'Bloemenbrueghel' werd genoemd, begon hij pas als late dertiger bloemenvazen te schilderen. Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen is een van de vroegste en mooiste voorbeelden. Aan de hand van dit overweldigende pronkstuk zoomt deze Phoebus Focus in op de inspiratiebronnen, de drijfveren en de werkwijze van de meester die zich met zo veel overgave en precisie richtte op al die bloemenpracht.
boek