Vakvrouwen : In veertig jaar landschapsarchitectuur - Feddes, Yttje; Gieskes, Vibeke ([S.l.] : Uitgeverij Blauwdruk, 2020)
Haab Wiegman, Doortje ; Bleeker, Ank ; Karres, Sylvia ; Olthof, Berdie ; de Jonge, Jannemarie ; Dietz, Nikol ; Groot, Rienke ; Laeremans, Claire ; Prinssen, Hanna
In een prachtige kroniek beschrijft Yttje Feddes even helder als innemend de ontwikkelingen in de landschapsarchitectuur van de afgelopen veertig jaar. Dat doet ze aan de hand van gebeurtenissen en projecten die ze in haar eigen rijke loopbaan heeft meegemaakt. Ze tekende aan de nieuwe bossen in de Randstad, aan de Stelling van Amsterdam, aan IJburg en aan de Afsluitdijk. In samenwerking met anderen ontrafelde ze de geheimen van het groen in de Amsterdamse tuinstad, vond ze uit hoe je het bijzondere karakter van de dijk kunt bewaren en hoe de grote windmolenparken in het Nederlandse landschap een passende plek kunnen krijgen. Yttje Feddes schetst een beeld van de veranderde inzichten en opvattingen over bijvoorbeeld ecologie en stedelijk wonen en geeft met rake observaties een inkijk in het vak van de landschapsarchitect. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van de uitreiking van de Bijhouwerprijs, die ze ontvangt voor haar bijdrage aan het vak. Ze grijpt de gelegenheid aan om naast haar eigen verhaal negen inspirerende vakvrouwen voor het voetlicht te brengen en zo de emancipatie van het vak te koppelen aan die van de vrouw in het vak. (provided by publisher)
boek