Haute bordure : geborduurde kleding en accessoires in Nederland 1620-2020. - Holsappel, Eveline; Segeren, Anne-Marie; Fries Museum Leeuwarden; Gaillard, Karin; Tentoonstelling. Leeuwarden. Fries Museum (Zwolle : Waanders, 2021)
Met borduurwerk op hun kleding weten vrouwen én mannen al eeuwen de aandacht op zich te vestigen. 'Haute Bordure' belicht de fascinerende geschiedenis van vier eeuwen borduurwerk in de Nederlandse mode. Van zeventiende-eeuwse bruidshandschoenen met parels, pailletten en gouddraad en mannenvesten versierd met zijden bloemen, tot bont geborduurde rijglijven van het eiland Marken en hedendaagse creaties van modeontwerpers als Viktor & Rolf en Jan Taminiau. Het boek gaat in op de makers en dragers, gebruikte materialen en technieken, inspiratiebronnen en symboliek. Hoewel borduurwerk nooit verdwenen is uit de mode, is dit eeuwenoude ambacht nu weer het middelpunt van vele haute couture collecties en zien we het ook terug in het huidige straatbeeld als reactie op de onpersoonlijke massaconfectie. 'Haute Bordure' bewijst dat borduurwerk meer is dan alleen decoratie: het laat zien wie je bent of wie je wil zijn. Exhibition: Fries Museum, Leeuwarden, The Netherlands (13.02.-16.07.2021).
Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling Haute Bordure in het Fries Museum te Leeuwarden, 13.02.2021 t/m 18.07.2021.
Dutch, with introduction also in English.
Catalog of an exhibition held at Fries Museum te Leeuwarden, February 13-July 18, 2021.
13.02.2021 - 18.07.2021
boek
Keywords: Embroidery -- Netherlands -- History -- Exhibitions; Exhibitions