Het land dat nooit was : een tegenfeitelijke geschiedenis van België. - Van Ginderachter, Maarten; Aerts, Koen; Vrints, Antoon (Amsterdam : De Bezige Bij, 2014)
Wat als Leopold II Kongo had verloren? Wat als België een republiek was geworden? Wat als Antwerpen een miezerige provinciestad was gebleven? Wat als België niet was volgebouwd? Onwaarschijnlijke speculatie? Neen. Het land dat nooit was bevat elf alternatieve, maar plausibele scenarios voor het Belgische verleden. Een team van uitmuntende academische historici heeft op een zeer ernstige manier onderzocht hoe de geschiedenis anders had kunnen lopen. Het resultaat is zonder meer verbluffend en openbaart de manier waarop we over geschiedenis denken. Het land dat nooit was is een vorm van guerillageschiedenis, zet zekerheden op hun kop en haalt ingesleten opvattingen onderuit. Het is ook een primeur: voor het eerst verschijnt er over België een tegenfeitelijke geschiedenis die even lezenswaardig als academisch verantwoord is.
boek