Torens van boeken : Universiteitsbibliotheek Gent 1797-2020 - Mantels, Ruben 1979- (Lichtervelde : Hannibal, 2020)
De geschiedenis van de universiteitsbibliotheek is een Gents verhaal: belangrijke bibliothecarissen waren Gentenaren, de kern van de collectie bestaat uit Gandavensia, een patrimonium van handschriften en oude drukken gewijd aan de stad Gent en het voormalige graafschap Vlaanderen. Het huidige gebouw - de Boekentoren - is een stedelijk landmark, terwijl het doelpubliek van de bibliotheek de universiteit is die zich in 1817 in Gent vestigde. "Sinds 1942 huisvest de Boekentoren van Henry van de Velde de Gentse universiteitsbibliotheek. Maar deze bijzondere bibliotheek is veel meer dan het iconische gebouw. Historicus Ruben Mantels vertelt in dit boek haar bewogen geschiedenis, van de "bevrijding van het boek" tot aan de "wiekslag van het modernisme", van de Franse Revolutie tot de digitale omwenteling en Google Books. Portretten van bibliothecarissen, het leespubliek en de collecties passeren de revue; oude handschriften, Vliegende Bladen en Gandavensia geven hun geheimen prijs. Talloze illustraties en foto's brengen het verhaal van de Boekentoren tot leven.
boek