Twee jonge Vlamingen in den Grooten Oorlog : de oorlogsdagboeken en het levensverhaal van de flaminganten August Balthazar en Leo Picard. - Balthazar, Herman; Van Campenhout, Nico (Tielt : Lannoo, 2014)
De oorlogsdagboeken van August Balthazar en Leo Picard zijn levende getuigenissen van een politiek-maatschappelijk en menselijk-emotioneel verhaal. August Balthazar stamt uit een Gents arbeidersgezin. Voor WOI was hij lid van de Socialistische Jonge Wacht. Na de Slag der Zilveren Helmen in 1914 kwam hij terecht in de krijgsgevangenkampen van Soltau en Göttingen. Na de oorlog werd hij schepen van de stad Gent, volksvertegenwoordiger en minister. Leo Picard was een telg uit een middenstandsgezin. Hij sloot zich in 1914 aan bij het radicaal-?amingantische Jong-Vlaanderen. Hij evolueerde echter naar een meer gematigd Vlaams standpunt, wat leidde tot zijn ontslag als hoofdredacteur van 'De Vlaamse Post' in 1915 en zijn vertrek naar Nederland. Hij ontwikkelde zich na 1918 tot een gerespecteerd publicist en werd als uitgesproken vrijzinnige een van de belangrijkste journalisten van 'De Standaard'.
boek