Grote madammen : het Sint-Elisabethbegijnhof in Gent en Sint-Amandsberg - Triest, Monika, 1941-; Van Poucke, Guido, 1946-; Vanooteghem, Cecile, 1947- (Averbode : Altiora, 2011)
In dit kleurrijke boek wordt voor de eerste keer de volledige geschiedenis van één begijnhof geschilderd, met name het Sint-Elisabethbegijnhof van Sint-Amandsberg dat het verlengstuk is van het oude Sint-Elisabethbegijnhof in Gent. Een unieke gebeurtenis in de begijnengeschiedenis: een verhuis van een heel begijnhof met een 700-tal personen. De auteurs schetsen de levendige geschiedenis van binnenuit via de 'grote madammen': de grootjuffrouwen die zeven eeuwen lang dit grote begijnhof geleid hebben, doorheen alle wel en veel wee, door de meest woelige tijden, van verdenkingen van ketterij tot intimidaties en inbeslagnames door het Gentse stadsbestuur. Behalve het schetsen van de historische context en de biografie van de grootjuffrouwen hebben de auteurs ook de cruciale rol van hertog Engelbert August van Arenberg belicht.
boek
Keywords: Beguinages -- History. -- Belgium -- Ghent; Beguines -- Belgium -- Ghent