Maria Sibylla Merian. Metamorphosis insectorum Surinamensium (1705) - van Delft, Marieke (Marieke T.G.E.), 1954-; Mulder, Hans (Tielt : Lannoo, 2016)
Metamorphosis Insectorum Surinamensium' (gepubliceerd in 1705) was het werk van een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw Maria Sibylla Merian. Zij reisde hiervoor in 1699 speciaal naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. Tegenwoordig wordt zij beschouwd als een zeer begenadigd kunstenaar, maar ook als een empirische wetenschapper, die als een van de eersten het gangbare idee van de spontane generatie van insecten uit aarde naar het rijk der fabelen verwees.
Tekst in het Engels en Nederlands
boek