Henry van de Velde, Architekt und Designer des Jugendstils - Föhl, Thomas (Weimarer Verlagsgesellschaft, 2010)
Henry van de Velde kan zonder overdrijven de vader van de decoratieve kunsten genoemd worden. Hij was samen met Victor Horta een van de eerste ontwerpers die een huis als een totaalconcept zag. Naast de voor de hand liggende onderdelen als ramen en deuren nam hij ook het beslag en zelfs de kleding van zijn vrouw voor zijn rekening.Het instituut dat hij in Weimar oprichtte is later uitgegroeid tot het Bauhaus, een van de invloedrijkste scholen die tal van kunstenaars en ontwerpers voortgebracht heeft. Ook in België is zijn invloed tot op vandaag voelbaar. Het is geen toeval dat de Vlaamse jaarlijkse prijzen voor industrieel ontwerp naar hem vernoemd zijn.Deze biografie focust vooral op de Weimarer periode van Van de Velde (al wordt de rest van het leven van Van de Velde ook beknopt besproken en geduid)De auteur, professor, kunsthistoricus, voormalig museumdirecteur van de 'Klassik Stiftung' Weimar, leidt sinds 2001 verschillende onderzoeksprojecten over het werk van Henry van de Velde.
Adlib record nr. 530010472
Duits
boek
Keywords: van de Velde, Henry; Weimar