Martin Visser, verzamelaar, ontwerper, vrije geest. - Bonnefantenmuseum (Maastricht : Bonnefantenmuseum, 2012)
Martin Visser, verzamelaar, ontwerper, vrije geest: Een halve eeuw intense betrokkenheid met de avant-garde op het gebied van kunst, meubelontwerp en architectuur; deze tentoonstelling biedt een keuze uit zijn meubelontwerpen maar focust vooral op de kunstcollectie Visser; Martin Visser (1922 Papendrecht – Bergeijk 2009) gerenommeerd meubelontwerper en drijvende kracht achter de verzameling Visser, kocht in 1948 zijn eerste werk van Karel Appel. In de loop van drie decennia verwierf Martin met zijn eerste vrouw Mia en broer Geertjan Visser telkens in een vroeg stadium werk van inmiddels gevestigde namen van de neo-avantgarde, waaronder: Piero Manzoni, Christo, Ellsworth Kelly, Joseph Beuys, Dan Flavin, Bruce Nauman, Carl Andre, Robert Morris, Sol LeWitt, Richard Long, Daniel Buren, Marcel Broodthaers, Hanne Darboven en Panamarenko. Na het overlijden van Mia Visser (1977), richtte Martin Visser zich met zijn tweede vrouw Joke Visser - van der Heijden op sleutelfiguren van het postmoderne tijdperk zoals: A.R. Penck, Anselm Kiefer, Sigmar Polke, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Jenny Holzer, George Condo, Eugène Leroy en Daan van Golden. Naast zijn zeer actieve rol als verzamelaar, genoot Martin Visser bekendheid als meubelontwerper. Ook als opdrachtgever liet Martin Visser zich niet onbetuigd: zijn inmiddels tot rijksmonument verklaarde woonhuis in Bergeijk liet hij in 1955 uitvoeren naar een ontwerp van Gerrit Rietveld, met een forse aanbouw in 1968 waarvoor Aldo van Eyck tekende.
Nederlands
Engels
boek
Keywords: Visser, Martin; Eigen Tijd; Nederland