Wonen in welvaart : woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973 - Van Herck, Karina; Avermaete, Tom, 1971- (Rotterdam : Uitgeverij 010, 2006)
Met de Expo 58, het Atomium, de aanschaf van de eerste auto en de eerste televisie, de betaalde vakantie aan de kust of in de Ardennen, de autosnelwegen en huishoudelijke apparaten breekt in Vlaanderen een nieuwe tijd aan. Vanaf de jaren vijftig verkiest de gemiddelde Vlaming een verkaveling in het groen, met een moderne keuken en badkamer, een garage en de allernieuwste huishoudelijke snufjes. Een eigen huis wordt het doel om naar te streven. Met overheidspremies, adviezen van de Boerinnenbond en het tijdschrift Rijk der Vrouw slaan de Vlamingen massaal aan het bouwen. Dit boek geeft een levendig beeld van ‘het goede leven’ en de recente geschiedenis van het wonen in Vlaanderen. Het boek verschijnt in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) en begeleidt een reizende tentoonstelling door België en Nederland.Niet alleen de individuele woning, maar ook satellietsteden, geprefabriceerde woningen, modernistische hoogbouw, experimenten met nieuwe materialen en het moderne ‘sociaal meubel’ komen in dit uitermate boeiend overzicht op een inzichtelijke en kritische wijze aan bod, geïllustreerd met een rijke selectie archiefmateriaal.Jo Braeken in Monumenten en Landschappen, January/February 2007
Adlib record nr. 530010235
Nederlands
Wonen in welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973
boek
Keywords: 1948 - 1973; Vlaanderen