Henry Van De Velde. Les mémoires inachevés d'un artiste Européen : Première partie: Les memoires. - van de Velde, Henry; Ploegaerts, Léon ([s.l.] : Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België Ploegaerts, Léon, 1999)
De internationale artistieke en architecturale carrière van Henry van de Velde beslaat bijna driekwart eeuw. Hij startte als schilder in de jaren 1880, werd gaandeweg architect en ontwerper, aanvankelijk in Brussel, vervolgens in Duitsland en Nederland. Na een omstreden terugkeer naar België in 1926 en zijn zogenaamde ‘tweede Belgische periode’, belandde Van de Velde tot slot in Zwitserland, waar hij een tiental jaar aan zijn memoires 'Récit de ma vie' werkte. Zijn werk bleef onafgewerkt en bij leven werd geen enkele autobiografie gepubliceerd, het duurde tot ongeveer de jaren 90 eer de "mémoires" (gebaseerd op verschillende versies) uiteindelijk in de Franse taal verschenen (na eerdere versies in het Duits, Italiaans...)Deze versie wordt bezorgd en becommentarieerd door Van-de-Velde-kenner Léon Ploegaerts, prof. em. Ottawa University, Canada.
Adlib record nr. 530006911
Edition critique établie par Léon Ploegaerts
Frans
boek
Keywords: van de Velde, Henry