Marcel Breuer : 1902-1981 Vormgever van de 20e eeuw. - Breuer, Marcel; Cranston, Jones (Stuttgart : Verlag Gerd Hatje De Morgen 2007, 1962)
Monografie van Marcel Breuer, over de periode 1921-1962, met medewerking van Breuer zelf, hij schreef de inleiding, wordt meermaals geciteerd en stond zelf in voor de vormgeving van het boek; Marcel Breuer (Pécs, 21 mei 1902 - New York, 1 juli 1981) was een Hongaars-Amerikaans architect. Breuer werd geboren in de Hongaarse stad Pécs. Na zijn studie in Wenen sloot hij zich aan bij het Bauhaus. Alle meubels, die Breuer tussen 1921 en 1925 ontwierp tonen een geestelijke verwantschap met het werk van de Nederlandse meubelmaker Gerrit Rietveld.[1] In 1925 ontwierp Breuer een stoel voor Wassily Kandinsky, een designstoel die nog altijd goed wordt verkocht. Na enige tijd in Berlijn gewerkt te hebben, vertrok Breuer in 1935 vanwege zijn Joodse afkomst noodgedwongen naar Londen. Twee jaar later vestigde Breuer zich definitief in de Verenigde Staten. Hij werd hoogleraar aan de Harvard-universiteit en werkte intensief samen met Walter Gropius. Eind jaren vijftig ontwierp hij het gebouw van de UNESCO in Parijs. Een van zijn beroemdste werken, het ontwerp van De Bijenkorf in Rotterdam, stamt uit 1956. Andere gebouwen van zijn hand zijn het Whitney Museum of American Art in New York en de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Marcel Breuer stierf op 79-jarige leeftijd in New York.
Inleiding en vormgeving van het boek gerealiseerd door Marcel Breuer zelf
Nederlands
boek
Keywords: Breuer, Marcel; Verenigde Staten van Amerika; Hongarije