... am wOAndering ... een onderzoek naar landschap en de praktijk van het dwalen. - Naeyaert, Jolien; Hogeschool Gent KASK; SCH School of Arts; School of Arts Gent (Gent : [s.n.], 2015)
Wat is mijn ‘beleefwereld’? Is het die van mij? Hoe kijken we naar de wereld en hoe wordt onze blik vorm gegeven door de – al dan niet – bebouwde ruimte waarin we ons bewegen? Gefascineerd door de errance van Depardon en de dérive van Debord, ben ik benieuwd hoe ik aangehaalde vragen kan onderzoeken door van plek naar plek te dwalen, in en rond België. Met een caravan als rij-, woon- en werktuig, tracht ik te vatten hoe die ‘beleefwereld’ stapsgewijs vorm krijgt en hoe nieuwe werkmethodieken kunnen worden uitgetest binnen mijn architectuur/artistieke praktijk. De caravan als plek waar het landschap in het vizier als maar verandert, binnen een schaal die de grenzen van het (on)vertrouwde aftast. “Persons on the dérive escaped the imaginary totalizations of the eye and instead chose a kind of blindness.” (McDonough, 1994) Internet, wegenkaarten en gpssystemen worden even aan de kant geschoven, zodat andere criteria kunnen gelden en een band met het landschap kan nagestreefd worden die het ‘dwalen’ ten volle omarmt.
eindwerk
Keywords: België