Handboek ruimtelijke kwaliteit : het Spindus-project : praktische methoden voor de beoordeling, implementatie en evaluatie van ruimtelijke kwaliteit. - Segers, Ruth; Van den Broeck, Pieter; Khan, Ahmed Z.; Moulaert, Frank (Brussel : ASP, 2013)
Bij het voortbrengen en ervaren van ruimte is geen begrip zo ongrijpbaar als ruimtelijke kwaliteit. Velen zijn overtuigd van het belang ervan, als ze refereren naar ‘leefbaarheid’, ‘omgevingskwaliteit’, ‘goede ruimtelijke ordening’, ‘genius loci’, e.d. Verschillende gebruikers van de ruimte hebben echter ook heel uiteenlopende visies over wat een bepaalde ruimtelijke organisatie ‘kwaliteitsvol’ maakt. Het onderzoeksproject SPINDUS – geïnitieerd door drie universiteiten en partners uit de praktijk – nam ruimtelijke kwaliteit als onderwerp. Het putte uit drie ruimtelijke disciplines – stedenbouw, ruimtelijke planning en sociale innovatie – maar betrok onder andere ook antropologie, sociologie en ecologie. SPINDUS bouwde een ‘metakader’ dat een multidimensioneel en relationeel perspectief op ruimtelijke kwaliteit biedt. Hierin staan ruimtegebruikers, met hun tegenstellingen, belangen en conflicten, centraal en komen naast materiële en esthetische ook ecologische, sociale, politieke en culturele aspecten aan bod.
boek